No és hora de distribuir millors els diners públics?

Algemesí ha de repensar la seua relació amb les festes, i especialment el repartiment dels diners públics que fa, que és molt significatiu. En 2022 les tres festes més importants (Mare de Déu, Bous i Falles) reberen conjuntament 281.500€; però eixos diners no es repartiren ni a parts iguals ni de manera racional. De fet una d’elles rebé més diners que les altres dues juntes, i va ser aquella que té un caràcter absolutament privat. La Setmana de Bous rebé, si sumem totes les partides, 143.000€. Per contra la Mare de Déu, Patrimoni Immaterial de la Humanitat, la que ens dona major projecció estatal i internacional, en rebé sols 54.500€. Entremig està un altre Patrimoni Immaterial de la Humanitat, les Falles, que reberen 84.000€.

Tal quantitat desorbitada subvenció destinada a una festa privada implica que amb diners públics se subvenciona el 25% de la Setmana de Bous, ja que en 2022 la subhasta dels cadafals no arribà a 400.000€. Sense eixe “dopatge”, eixa festa, altament qüestionada per una part de la població, no se sostindria. Per a més Algemesí això ha de començar a canviar, i han de començar a equilibrar-se tals quantitats; i més si tenim present que, a diferència de Mare de Déu o Falles, la Setmana de Bous provoca divisió per motius ètics. Per tant, és lògic que si la Festa de la Mare de Déu és la que més projecció ens dona i a més no provoca cap divisió, deuria de tenir, com a mínim, una subvenció equiparable a les altres. Però la resta de partits, a excepció d’Esquerra Unida, no tenen eixa visió.

En el plenari de juliol l’equip de govern proposà, per raons legals, un canvi intern de part d’eixos 143.000€ de la Setmana de Bous, en concret de 22.000€, que continuarien destinant-se a la Setmana de Bous, així com també proposaren augmentar 3.000€ la subvenció a la Mare de Déu. La nostra proposta era clara: buscar un equilibri entre el pes de la festa i els recursos  econòmics que s’adjudiquen, i per tant, destinar eixos 22.000€ de bous també a la Mare de Déu. I no era per caprici, sinó per una necessitat real: un dels Patrimonis Immaterials de la Humanitat més importants del nostre País no té pàgina oficial ni pròpia en internet. Això, hui en dia, és com no existir. A la nostra Festa li cal una pàgina digna, atractiva, en moltes llengües, amb informació històrica, material audiovisual actual,… Semblant a la que té el Misteri d’Elx.

Però a PP, PSOE i Vox tant els fa i votaren en contra d’augmentar al subvenció a la Festa de la Mare de Déu. Eixos partits amb el seu vot ens demostren que prefereixen “dopar” una festa privada qüestionada i qüestionable, que sense diners públics no podria tirar endavant, en compte de mostrar al món sencer el millor que tenim, la Festa de la Mare de Déu.

Quan el proper 8 de setembre els vegeu parlar de la Festa, recordeu que eixos partits la infravaloren i oculten.

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Desplaça cap amunt