L’alcalde d’Algemesí es nega a sotmetre’s al control i fiscalització que dicta la llei

Augmenta el seu totalitarisme negant al portaveu de més debatre el punt 23 de l’ordre del dia inventant-se que els punts de “control i fiscalització” no es poden debatre.

L’esperit autoritari i poc donat al debat de l’Alcalde d’Algemesí, José Javier Sanchis, ha quedat més que clar en el plenari d’ahir. Els plenaris tenen dos parts diferenciades. Per una part està la part A), anomenada “Resolució d’Expedients de Gestió Administrativa”, on es debaten i voten les propostes de l’equip de governs i les mocions. Però també existeix una part B) anomenada “Control i Fiscalització dels Òrgans de Govern”. En eixa part no s’intervé mai, per tradició, però això no vol dir que no es puga intervindre. No és habitual fer-ho, però no sols la llei no ho impedeix, sinó que existeix una clara jurisprudència al respecte.

Arribat al punt 23 inclòs en la part B), Josep Bermúdez va demanar la paraula per poder intervindre, i l’alcalde va dir que no procedia el debat. I ho va fer perquè no volia que la ciutadania s’enterara que presentava un Marc Pressupostari enganyós que oculta informació rellevant tant al Ministeri, que és a qui es presenta, com a la ciutadania. El que oculta a la ciutadania és que l’any que ve està obligat a pujar la Taxa de recollida del fem un 200%, perquè la llei obliga a que la repercutim íntegrament a la ciutadania i no sols una part com fins ara. No vol fer els deures, presenta un Marc Pressupostari continuista, que oculta decisions polítiques importants, i es nega a donar la cara i a explicar-ho.

El nostre portaveu preguntà al Sr. Secretari si es pot debatre o no, i sorprenentment, donà la raó a l’Alcalde, passant per damunt del que indica, no sols el propi títol de l’apartat B), el sentit comú, les pàgines de consulta sobre legislació municipal, i el que és pitjor, la jurisprudència del Tribunal Suprem.

Com el títol de l’apartat B indica, són punts de “control i fiscalització”, però per al Sr Alcalde el control i la fiscalització consisteix sols en llegir el títol del punt del dia. El control i la fiscalització d’una resolució seua no inclou el poder criticar-la o discrepar. La llei és clara al respecte: en eixos punts no es pot procedir a votar cap acord. Però ni el Reglament Orgànic i Funcional, ni la Llei Reguladora de Base Local impedeixen el debat, encara que l’autoritarisme del primer edil sí.

La Llei Reguladora de Bases Locals és clara en el seu apartat 46.2 e), i per si hi havia cap dubte, la Sentència de Cassació del Suprem 682/2020, de 5 de Juny de 2020, ho és encara més:

“Resulta esencial, por tanto, a tenor del citado artículo 46.2.e) de la LBRL que se distinga en cada sesión, entre una parte resolutiva (que termina mediante una resolución administrativa) y, por lo que hace al caso, otra parte de control y fiscalización. Esta segunda parte ha de tener una naturaleza propia y diferente a la parte resolutiva, en la que se garantice la participación de todos.”

Com indica el Suprem, és un part diferent on s’ha de garantir la participació de tots, i exactament això és el que s’ha impedit. De fet, no ha estat l’única vegada que l’autoritari i dictatorial alcalde li ha retirat la paraula al nostre portaveu, sinó que en precs i qüestions, quan ha fet el prec de que als següents Marcs Pressupostaris no fera la mateixa trampa, també ha acabat retirant-li-la perquè ha tingut el valor de dir que ja s’havia tractat el tema en el ple, quan ell mateix ha impedit dues vegades que es tractara.

El que va passar en el plenari d’ahir ha estat un torpede en la línia de flotació de la democràcia en Algemesí. Mai un alcalde o alcaldessa, des de temps de la dictadura, ha tractat d’impedir, anant en contra del Suprem, cap debat sobre un tema, però l’actual alcalde del PP-VOX no s’ha tallat en fer-ho. Els tics totalitaris i dictatorials del Sr Alcalde van, plenari rere plenari, en augment.

Per això ja hem presentat un recurs per a que no es tinga per controlat i fiscalitzat el punt 23 del plenari, i per a que es torne a portar a control de l’oposició, garantint, com indica el Suprem, la participació de tots els grups municipals.

Josep Bermúdez
Portaveu de
més Algemesí


Levante/EMV: Més Algemesí acusa al alcalde de autoritario al tratar de evitar la labor de control de la oposición.

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Desplaça cap amunt