Algemesí paga la factura d’un espectacle que devia abonar una societat mercantil

Paguem entre tots i totes la factura de “Tributo a Estopa”, però no és un espectacle gratuït, sinó que una societat mercantil privada de la comissió taurina cobra l’entrada, donant-se una situació irregular

Determinades coses que passen al voltant de la Setmana de Bous d’Algemesí resulten administrativament i políticament qüestionables, quan no irregulars. L’Ajuntament d’Algemesí no sols cedeix una plaça que subhasten altres sense que fiscalitze el benefici que genera l’ús d’eixa plaça, sinó que enguany -per primera vegada que sapiguem- hem assumit el cost d’una actuació nocturna que, malgrat ser pagada per tots i totes, és una societat mercantil la que ven les entrades i es queda l’import, cosa que més Algemesí considera que, a més de ser políticament i èticament indefensable, podria també considerar-se administrativament irregular.

Quan l’Ajuntament contracta un espectacle musical, teatral o artístic pot fer dues coses, o fer-lo gratuït per a que tothom puga acudir, ja que l’hem pagat entre tots i totes, o bé establir un preu públic. Les actes de la Junta de Govern Local estan plenes d’aprovació de pagament de les obres de teatre o actuacions musicals, juntament amb l’aprovació del preu que val l’entrada. Però per primera vegada hem assistit a una decisió que no tenim clar que respecte la legalitat actual en  matèria econòmica, de transparència i bon govern.

El passat 19 de juliol la Comissió Taurina anuncià en el Museu de la Festa d’Algemesí, tant el cartell de jonegades, com el cartell d’espectacles nocturns, on la Comissió, que no l’Ajuntament, presentava els espectacles nocturns entre ells “Tributo a Estopa”. Posteriorment la societat mercantil “SEMANA TAURINA DE ALGEMESI SOCIEDAD LIMITADA” posava en la pàgina web fiestasalgemesi.com (veure còpia en memòria cau de data 1 de setembre) les entrades d’aquesta actuació a 18€ per als no abonats als cadafals.

La sorpresa és que el dia 27 de setembre, dos dies abans de l’actuació, una providència d’alcaldia indicava que, “Atesa la necessitat d’aquest Ajuntament d’efectuar la contractació privada per motius artístics de l’espectacle DESTRANGIS «TRIBUTO A ESTOPA»” s’emeteren els informes oportuns. El dia 28 acordava contractar-los, i la Junta de Govern Local del 6 d’octubre pagava la factura que ascendia a 16.115€, sense que s’acordara que fora un espectacle gratuït per al poble, ni el preu públic que devia recaptar l’ajuntament.

Aquests fets són un fets molts greus per a més Algemesí, ja que l’Ajuntament no pot pagar la factura d’un espectacle per a que una societat mercantil faça negoci.  Per molt que aquesta estiga vinculada a la Comissió Taurina .és una societat mercantil. Si l’Ajuntament paga eixe espectacle és l’ajuntament qui ha de vendre les entrades o fer-lo gratuït per a tots i totes. Car recordar, a més, que Comissió Taurina ja compta amb una subvenció anual de 79.000€, i per tant podria haver destinat, legalment, aquesta subvenció a pagar eixa actuació.

Aquesta confusió de papers i procediments és per a nosaltres intolerable, i entenem que existeix una responsabilitat, per suposat política, però també administrativa i d’altres ordres, tant del Sr. Alcalde com de la Junta de Govern per pagar una actuació que altres monetaritzen. Tenint present que la capacitat de la plaça de bous, on se celebrà l’espectacle és de 4.000 persones, a 18€ l’entrada, el volum de facturació de l’actuació ascendiria a 72.000€.

Donada la gravetat d’aquests fets, els hem posat en coneixement de l’Agència Valenciana Antifrau, i aviat també en coneixement de la Sindicatura de Comptes,  per si consideren que han d’actuar.

Josep Bermúdez
Portaveu de
més Algemesí

A la premsa:

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Desplaça cap amunt