PP i VOX suspenen a les braves les aportacions al pla de pensió pactat

Els informes d’intervenció diuen que tenim una economia sanejada, però el PP, tot i això, argumenta problemes econòmics greus per no pagar-lo tot i estar obligat

En juliol de 2022 s’aprovaren les noves normes reguladores entre empresa i personal treballador (les anteriors eren de 2005) i en elles sindicats i ajuntament pactaven, com a millora social la creació d’un “pla de pensió d’ocupació”, és a dir un pla públic en concepte d’assegurança. Es tracta d’una important millora social que l’anterior equip de govern es comprometé a fer efectiva en 2022 però que realment s’ha fet en 2023. Aquest compromís és un compromís de l’ajuntament com a empresa, no dels partits polítics, és un acord vinculant que té força jurídica, ja que es pública en el DOGV, no és un promesa electoral que es pot complir o no.

El ben cert és que ara ens trobem amb la sorpresa de que aquell que va concórrer a  les eleccions amb el lema “paraula d’alcalde”, és a dir l’alcalde popular, incompleix la paraula de l’alcalde, perquè qualsevol acord de l’alcaldessa anterior, o de l’alcalde popular anterior, és també un acord que l’obliga a ell, li agrade o no. Però com tots sabem la dreta i l’extrema dreta tenen nul·la sensibilitat social, els importen ben poc les millores socials del treballadors i treballadores municipals, i estan disposats a forçar la interpretació de la llei per a anar en contra de la classe treballadora.

La llei és clara al respecte: “es garanteix el compliment dels Actes i Acords, excepte quan excepcionalment i per causa greu d’interès públic derivada d’una alteració substancial de les condicions econòmiques” (Art. 38.10 del RDL 5/2015), i per tal entén quan s’han d’adoptar plans d’ajust, reequilibris de comptes per assegurar l’estabilitat pressupostària o corregir el dèficit públic. I és això el que passa en Algemesí? Una alteració substancial?

Sols cal consultar els informes d’Intervenció que acompanyen als pressupostos on s’indica clarament que no necessitem cap pla d’ajust, que existeix estabilitat pressupostària i que el dèficit públic es troba en els paràmetres normals. O dit d’altra manera, els pressupostos que anem a aprovar són uns pressupostos equilibrats, sanejats i que no requereixen cap mesura econòmica greu, que seria el que permetria suspendre l’aportació al pla de pensió d’ocupació. Però malgrat que Intervenció diu això, el PP, sense que es donen tals circumstàncies, ha decidit no posar els diners que l’ajuntament ha de posar, segons la proposta de l’alcalde per raons “d’interés general”, confonent les raons d’interés general amb raons polítiques.

Imatge de schantalao en Freepik

El tema és ben senzill, el PP i VOX volen eixos diners -i altres que manlleven de solidaritat o de benestar social- per augmentar les partides de festes o comprar càmeres de videovigilància, per exemple. Volen, en definitiva, que els treballadors i treballadores paguen l’augment de festes que els interessa a tots dos partits per guanyar vots. Ells poden dedicar els diners no compromesos a eixes coses o al que estimen oportú, però no poden, per fer això, deixar d’aportar els que legalment s’han compromès a aportar amb un acord publicat al DOGV.

Allò esperable és que els sindicats porten el tema als jutjats, on tenen moltes probabilitats de guanyar, i que d’ací uns anys recuperen eixes aportacions no abonades, però el que està clar és que s’obri una legislatura que estarà marcada per la conflictivitat laboral. No cal dir que més Algemesí estarà al costats dels sindicats i al costat de la defensa dels drets laborals i socials que la dreta i extrema dreta volen simplement eliminar.

Josep Bermúdez
Portaveu de
més Algemesí


A la premsa:

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Desplaça cap amunt