Barrera dona l’esquena a la Trobada de Muixerangues, i PP i VOX ni protesten

El conseller Marzà, a través de l’IVC, col·laborava econòmicament amb la Trobada de Muixerangues d’Algemesí. El nou conseller d’(IN)Cultura es nega a poser un euro

Poques coses van tan clarament associades a Algemesí com la muixeranga, una de les manifestacions de cultura popular més clarament valenciana. Ningú posaria en dubte la valenciania de les Falles de Sant Josep, i poca gent la de les muixerangues, excepte el nou Conseller d’(In)Cultura i l’actual Institut Valencià de Cultura (IVC).

Quan COMPROMÍS, a través del Conseller Vicent Marzà, es va fer càrrec de la Conselleria de Cultura, i més en concret, quan Abel Guarinos assumí la direcció de l’IVC, una de les primeres coses que tingueren clares fou donar suport a totes aquelles manifestacions de cultura popular valencianes, com era el fet muixeranguer, i per això des de 2017, després de 18 any sense cap ajuda autonòmica, s’implicaren econòmicament en la Trobada de Muixerangues d’Algemesí assumint alguna de les seues despeses. I no era l’única trobada en la que col·laboraven, també ho feien en la de Castelló i Alacant.

Però amb l’arribada a la Generalitat del govern de la vergonya, conformat per la dreta extrema del PP i l’extrema dreta de VOX,la cosa ha canviat. El Conseller Vicente Barrera vingué com a convidat de VOX d’Algemesí a la Processoneta del Matí, i no va entendre ni va valorar res, perquè el seu fort no és la cultura, com tots i totes sabem. Malgrat veure que la muixeranga és un dels símbols identitaris d’Algemesí i del poble valencià, i malgrat que la partida pressupostària de l’IVC amb la que col·laborar econòmicament amb la XXIII Trobada de Muixerangues d’Algemesí (9 de juny) tenia fons per a això, no ha volgut assumir cap despesa.

VOX, que sol acusar els seus oponents de sectarisme, en el seu deliri, ha decidit que la trobada de muixerangues que es fa en Algemesí, la més antiga, no és prou valenciana. VOX no té cap problema en subvencionar la Setmana Taurina d’Algemesí, però sí la Trobada. I retira la col·laboració sense donar cap explicació lògica i convincent.

Però si això és lamentable, encara ho és més el servilisme i docilitat del govern PP-VOX d’Algemesí, que posen per damunt dels interessos del poble que diuen representar, els dels partits. Els primers que deurien haver protestat i denunciat aquest sectarisme irracional deurien haver estat l’Alcalde popular, la regidora popular de Cultura, i fins i tot el cap de llista de Vox d’Algemesí. Cap d’ells han criticat la retirada de fons, és més, l’han silenciada i sols han informat en la Comissió de Cultura a pregunta del nostre portaveu Josep Bermúdez, sense manifestar cap crítica al Conseller Barrera ni a la decisió presa. Sols informaren que negociaven amb la Diputació per a què assumira la part de despesa que se suposava que anava a finançar l’IVC.

No protestem realment pel tema econòmic, ja que Algemesí durant molts anys va assumir íntegrament el cost de la Trobada, sinó pel menyspreu que demostra Barrera cap al patrimoni cultural d’Algemesí. L’eliminació de l’ajuda no es deu a dificultats econòmiques de l’IVC, sinó a que l’Institut que deuria valorar el patrimoni, el combat, ajudat pel silenci còmplice tant de la Regidora de Cultura com del Sr. Alcalde. més Algemesí agraeix molt a Diputació la seua implicació, però això no lleva que qui realment deuria de col·laborar fos l’IVC, com es feia en temps del Botànic.

Hui fa un any d’eixe nou govern de la vergonya i del seu antivalencianisme que afecta els valors culturals d’Algemesí. En més Algemesí plantem cara a aquells que s’avergonyeixen de les muixerangues i de la Trobada.


Premsa:

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Desplaça cap amunt